ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding

WAT IS ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE?

In orthomoleculaire therapie onderzoeken we waar de biochemie van iemand vastloopt, waardoor het lichaam niet meer kan doen wat het zou moeten doen. Daarna zoeken we naar oplossingen om de biochemische processen weer goed te laten lopen. Dat kan met vitaminen, mineralen, probiotica, kruiden, aminozuren, vetzuren, maar ook met lifestyle interventies.

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor en tweevoudig Nobelprijswinner Linus Pauling. Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen. Bij elkaar betekent het ‘juiste moleculen’.

Bijwerkingen of schade aan het lichaam met orthomoleculaire middelen komen nauwelijks voor, omdat er met stoffen wordt gewerkt die bekend zijn voor het lichaam. Dat betekent niet dat het nemen van suppletie vrijblijvend is en geen schade zou kunnen aanrichten. Ook gezonde voedingsstoffen in grote hoeveelheden kunnen toxisch worden. Daarom is een persoonlijk advies afgestemd op je situatie erg belangrijk.

LEEFSTIJL ALS MEDICIJN

Gezonde voeding en leefstijl zijn de sleutel naar het oplossen van veel gezondheidsklachten. Als orthomoleculair therapeut help ik vrouwen om op een natuurlijke wijze weer gezond en fit te worden én te blijven.

Heb je chronische gezondheidsklachten? En wil je het roer omgooien om natuurlijk gezond en fit te worden? Met mijn unieke aanpak waarbij leefstijl als medicijn ingezet wordt, heb ik al veel vrouwen van hun gezondheidsklachten afgeholpen.

LEEFSTIJL ALS MEDICIJN

VERSCHILLEN MET DE REGULIERE GENEESKUNDE

De reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is gebaseerd op een aanvalsstrategie (symptoom behandelen). De aanpak is gericht op medicijnen (chemisch samengesteld), stralen met een hoge energie (bestraling) en het geheel of gedeeltelijk wegsnijden van zieke delen (operatie). Deze methoden zijn erg doeltreffend bij acute zorg, maar kent ook veel beperkingen bij chronische klachten.

De orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op een ondersteuningsstrategie (oorzaak behandelen). Dit wordt gedaan door verstoorde werkingsmechanismen in het lichaam de juiste ondersteuning te geven. Op deze manier worden de voorwaarden gecreëerd, waardoor het lichaam zichzelf kan genezen.

Je ziet dat er steeds meer inzichten vanuit de orthomoleculaire geneeskunde ingezet wordt in de reguliere geneeskunde:

VERSCHILLEN MET DE REGULIERE GENEESKUNDE
  • Vereniging Arts en Voeding is in 2016 opgericht door artsen die regulier werkzaam zijn. Cardioloog, hoogleraar en auteur Leonard Hofstra is één van de bestuursleden en heeft een methode ontwikkeld voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, waarin een gezonde leefstijl een belangrijk onderdeel is.
  • Stichting Voeding Leeft is bezig met het initiatief om de Leefstijlarts in het leven te roepen. Dit is een reguliere huisarts die zich tijdens een consult geheel bezig houdt met het begeleiden van leefstijlverandering en helpt (waar mogelijk) bij het afbouwen van medicatie.
  • Hoe word ik 100? is een 6-delige televisieprogramma wat te zien is geweest bij de NPO. Arts en internationaal bekend auteur William Cortvriendt past in dit programma methoden toe waarbij gezonde voeding wordt gebruikt als medicijn. Al na een week was het spuiten van insuline bij één deelnemer met diabetes type 2 overbodig geworden. Aan het eind van het programma waren de medicijnen van alle deelnemers bij elkaar gehalveerd.

IS ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE WEL WETENSCHAPPELIJK ONDERBOUWD?

Aan de basis van de orthomoleculaire geneeskunde ligt wetenschappelijk onderzoek. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het effect van voedingsstoffen op het lichaam, dat orthomoleculaire therapie nauwelijks nog ‘alternatief’ te noemen is. Het heeft dus niets met zweverigheid of kwakzalverij te maken.

Hoewel orthomoleculaire geneeskunde op zichzelf staat, kan het ook een prima aanvulling zijn op reguliere- of andere vormen van geneeskunde. Er wordt dan ook gestreefd naar een samenwerking.

VRAAG EEN KENNISMAKINGSCONSULT AAN