ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE

Orthomoleculaire Therapie

Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding

Orthomoleculaire therapie

In de orthomoleculaire therapie wordt gekeken waar de biochemie van iemand vastloopt, waardoor het lichaam niet meer kan doen wat het zou moeten doen. Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen en ziekteprocessen te herstellen.

De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Dit wordt voornamelijk gerealiseerd met gezonde voeding en leefstijlinterventies. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bijwerkingen of schade aan het lichaam met orthomoleculaire middelen komen nauwelijks voor, omdat er met stoffen wordt gewerkt die bekend zijn voor het lichaam. Dat betekent niet dat het nemen van suppletie vrijblijvend is en geen schade zou kunnen aanrichten. Ook gezonde voedingsstoffen in grote hoeveelheden kunnen toxisch worden. Daarom is een persoonlijk advies afgestemd op je situatie erg belangrijk.

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor en tweevoudig Nobelprijswinner Linus Pauling. Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen. Bij elkaar betekent het ‘juiste moleculen’.

Resultaten van anderen

PETRA OVERDUIN

Silvia van Heerde

“Geen buikklachten meer”

Na mijn zwangerschap en lange periode van borstvoeding kwam mijn migraine terug. Daarnaast kampte ik met vermoeidheidsklachten, opgeblazen gevoel en buikklachten. Vooral de migraine en vermoeidheid zorgde voor een belemmering in mijn dagelijks leven. Farzanna heeft voor mij een uitgebreid voedingsplan opgesteld met daarin ook een advies om tekorten aan vitaminen en mineralen aan te vullen.

Ik ben heel blij met het resultaat. Het opgeblazen gevoel was al heel snel weg. Mijn buik is weer plat! Ik voel me veel beter en de migraine/ hoofdpijn is zo goed als weg. De energie begint weer terug te komen. Dit is echt voor de rest van mijn leven. Een eetpatroon wat bij mij past. Dankjewel Farzanna, voor alles! Je behandeling, aandacht, tips, en geduld.

LEES MEER

PETRA OVERDUIN

YVON OKHUIJSEN-HARDEMAN

“Fitter en beter in mijn vel”

Ik heb heel goede ervaringen met De Gezonde Vrouw. Farzanna is zeer kundig en heeft uitgebreid de tijd genomen om mijn klachten te inventariseren en een analyse te maken.
Vervolgens heb ik een advies op maat van haar gekregen. Door het opvolgen van het advies voel ik me inmiddels veel fitter en zit ik beter in mijn vel. Ik ben bewuster gaan eten, passend bij de intoleranties die uit het onderzoek zijn gekomen en waar ik me voor het onderzoek niet van bewust was.

LEES MEER

Leefstijl als medicijn

Gezond worden en blijven heeft alles te maken met het vinden en behouden van de juiste lichamelijke en geestelijke balans. Als de balans wordt verstoord ontstaat er gezondheidsklachten. Met de juiste voedingspatroon en leefstijl kan je weer jouw lichaam in balans brengen. 

Voeding, ontspanning en beweging zijn de sleutel tot deze balans in je gezondheid. Als orthomoleculair therapeut kan ik jou helpen om op een natuurlijke en veilige manier weer gezond en fit te worden.

Heb je dus chronische gezondheidsklachten waar je niet verder mee komt? Met mijn unieke aanpak waarbij voeding en leefstijl als medicijn wordt ingezet, heb ik al heel veel mensen kunnen helpen om weer fit, energiek en gezond te worden. 

LEEFSTIJL ALS MEDICIJN

Orthomoleculaire geneeskunde versus reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is gebaseerd op een aanvalsstrategie (symptoom behandelen). De aanpak is gericht op medicijnen, stralen met een hoge energie (bestraling) en het geheel of gedeeltelijk wegsnijden van zieke delen (operatie). Deze methoden zijn erg doeltreffend bij acute zorg, maar kent ook veel beperkingen bij chronische klachten.

De orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op een ondersteuningsstrategie (oorzaak behandelen). Dit wordt gedaan door verstoorde werkingsmechanismen in het lichaam de juiste ondersteuning te geven. Op deze manier worden de voorwaarden gecreëerd, waardoor het lichaam zichzelf kan genezen.

Je ziet dat er steeds meer inzichten vanuit de orthomoleculaire geneeskunde ingezet wordt in de reguliere geneeskunde:

VERSCHILLEN MET DE REGULIERE GENEESKUNDE
  • Vereniging Arts en Voeding is in 2016 opgericht door artsen die regulier werkzaam zijn. Cardioloog, hoogleraar en auteur Leonard Hofstra is één van de bestuursleden en heeft een methode ontwikkeld voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, waarin een gezonde leefstijl een belangrijk onderdeel is.
  • Stichting Voeding Leeft is bezig met het initiatief om de Leefstijlarts in het leven te roepen. Dit is een reguliere huisarts die zich tijdens een consult geheel bezig houdt met het begeleiden van leefstijlverandering en helpt (waar mogelijk) bij het afbouwen van medicatie.
  • Hoe word ik 100? is een 6-delige televisieprogramma wat te zien is geweest bij de NPO. Arts en internationaal bekend auteur William Cortvriendt past in dit programma methoden toe waarbij gezonde voeding wordt gebruikt als medicijn. Al na een week was het spuiten van insuline bij één deelnemer met diabetes type 2 overbodig geworden. Aan het eind van het programma waren de medicijnen van alle deelnemers bij elkaar gehalveerd.

Wetenschappelijke onderbouwing van orthomoleculaire geneeskunde

Aan de basis van de orthomoleculaire geneeskunde ligt wetenschappelijk onderzoek. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het effect van voedingsstoffen op het lichaam, dat orthomoleculaire therapie nauwelijks nog ‘alternatief’ te noemen is. Het heeft dus niets met zweverigheid of kwakzalverij te maken.

Hoewel orthomoleculaire geneeskunde op zichzelf staat, kan het ook een prima aanvulling zijn op reguliere- of andere vormen van geneeskunde. Er wordt dan ook gestreefd naar samenwerking.

Orthomoleculair Consult

Voor wie?
Orthomoleculaire therapie is geschikt voor iedere persoon die te kampen heeft met chronische gezondheidsklachten. Of je nou last heb van darmklachten, vermoeidheidklachten, gewrichtspijn of in een burn-out zit. Met orthomoleculaire therapie kan een breed scala aan gezondheidsklachten behandeld worden. Het is geen ‘quick fix’ behandeling, omdat we ons niet richten op symptoombestrijding maar op zoek gaan naar de oorzaken van je klachten.

190,- euro voor het intake consult inclusief healthscan

  • Intake consult van ruim 75 minuten

  • Healthscan om je gezondheid in kaart te brengen

  • Gezondheidsanalyse aan de hand van gerichte vragenlijsten

  • Behandelplan inclusief gepersonaliseerd voedingsplan

  • Weekmenu’s, boodschappenlijst en recepten

  • Advies over supplementen en overige natuurlijke (genees)middelen

  • Telefonisch vervolgconsult van 45 minuten om alles door te nemen


Wil je extra hulp? Een vervolgconsult kost €80,-
Vervolgconsulten vinden over het algemeen om de 4 weken plaats en duren ongeveer drie kwartier tot een uur. De kosten van voedingssupplementen en laboratoriumonderzoek zijn niet inbegrepen.

Vraag een orthomoleculaire consult aan

Betaling

Via de mail krijg je de factuur toegestuurd. Het bedrag kan je dan binnen 7 dagen overmaken.

Vergoeding

Behandelingen worden zonder verwijsbrief van de huisarts door de meeste aanvullende verzekeringen vergoed. Of je voor vergoeding in aanmerking komt en wat de hoogte is van de vergoeding hangt af van je zorgverzekeraar en je aanvullende zorgpakket. Kijk dus zelf je polisvoorwaarden goed na. De factuur van een ‘orthomoleculaire behandeling’ heeft geen invloed op het eigen risico van de basisverzekering.

Erkend door MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde).

Check je zorgvergoeding

Verhindering

Consulten dienen op de afgesproken tijd te worden gevolgd. Bij annuleringen binnen 24 uur worden de kosten voor 100% in rekening gebracht. De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten niet.

Je kan ons via de Whatsapp of telefonisch bereiken op het nummer 0616367437.