Orthomoleculaire Therapie2024-04-23T11:17:42+00:00

Orthomoleculaire Therapie
laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding

—–

In de orthomoleculaire therapie wordt gekeken waar de biochemie van iemand vastloopt, waardoor het lichaam niet meer kan doen wat het zou moeten doen. Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen en ziekteprocessen te herstellen.

De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Dit wordt voornamelijk gerealiseerd met gezonde voeding en leefstijlinterventies. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bijwerkingen of schade aan het lichaam met orthomoleculaire middelen komen nauwelijks voor, omdat er met stoffen wordt gewerkt die bekend zijn voor het lichaam. Dat betekent niet dat het nemen van suppletie vrijblijvend is en geen schade zou kunnen aanrichten. Ook gezonde voedingsstoffen in grote hoeveelheden kunnen toxisch worden. Daarom is een persoonlijk advies afgestemd op je situatie erg belangrijk.

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor en tweevoudig Nobelprijswinner Linus Pauling. Het woord ‘orthos’ komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. ‘Moleculair’ verwijst naar de structuur van de moleculen. Bij elkaar betekent het ‘juiste moleculen’.

Leefstijl als medicijn

Gezond worden en blijven heeft alles te maken met het vinden en behouden van de juiste lichamelijke en geestelijke balans. Als de balans wordt verstoord ontstaat er gezondheidsklachten. Met de juiste voedingspatroon en leefstijl kan je weer jouw lichaam in balans brengen.

Voeding, ontspanning en beweging zijn de sleutel tot deze balans in je gezondheid. Als orthomoleculair therapeut kan ik jou helpen om op een natuurlijke en veilige manier weer gezond en fit te worden.

Heb je dus chronische gezondheidsklachten waar je niet verder mee komt? Met mijn unieke aanpak waarbij voeding en leefstijl als medicijn wordt ingezet, heb ik al heel veel mensen kunnen helpen om weer fit, energiek en gezond te worden.

LEEFSTIJL ALS MEDICIJN

Orthomoleculaire geneeskunde versus reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde, zoals beoefend door huisartsen en specialisten, is gebaseerd op een aanvalsstrategie (symptoom behandelen). De aanpak is gericht op medicijnen, stralen met een hoge energie (bestraling) en het geheel of gedeeltelijk wegsnijden van zieke delen (operatie). Deze methoden zijn erg doeltreffend bij acute zorg, maar kent ook veel beperkingen bij chronische klachten.

De orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op een ondersteuningsstrategie (oorzaak behandelen). Dit wordt gedaan door verstoorde werkingsmechanismen in het lichaam de juiste ondersteuning te geven. Op deze manier worden de voorwaarden gecreëerd, waardoor het lichaam zichzelf kan genezen.

Je ziet dat er steeds meer inzichten vanuit de orthomoleculaire geneeskunde ingezet wordt in de reguliere geneeskunde:

VERSCHILLEN MET DE REGULIERE GENEESKUNDE
  • Vereniging Arts en Voeding is in 2016 opgericht door artsen die regulier werkzaam zijn. Cardioloog, hoogleraar en auteur Leonard Hofstra is één van de bestuursleden en heeft een methode ontwikkeld voor de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, waarin een gezonde leefstijl een belangrijk onderdeel is.
  • Stichting Voeding Leeft is bezig met het initiatief om de Leefstijlarts in het leven te roepen. Dit is een reguliere huisarts die zich tijdens een consult geheel bezig houdt met het begeleiden van leefstijlverandering en helpt (waar mogelijk) bij het afbouwen van medicatie.
  • >Hoe word ik 100? is een 6-delige televisieprogramma wat te zien is geweest bij de NPO. Arts en internationaal bekend auteur William Cortvriendt past in dit programma methoden toe waarbij gezonde voeding wordt gebruikt als medicijn. Al na een week was het spuiten van insuline bij één deelnemer met diabetes type 2 overbodig geworden. Aan het eind van het programma waren de medicijnen van alle deelnemers bij elkaar gehalveerd.

Wetenschappelijke onderbouwing van orthomoleculaire geneeskunde

Aan de basis van de orthomoleculaire geneeskunde ligt wetenschappelijk onderzoek. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar het effect van voedingsstoffen op het lichaam, dat orthomoleculaire therapie nauwelijks nog ‘alternatief’ te noemen is. Het heeft dus niets met zweverigheid of kwakzalverij te maken.

Hoewel orthomoleculaire geneeskunde op zichzelf staat, kan het ook een prima aanvulling zijn op reguliere- of andere vormen van geneeskunde. Er wordt dan ook gestreefd naar samenwerking.

Inspiratie

Blog over gezondheid, leefstijl, voeding en hormonen

Meer blogartikelen

Erasmusstraat 78A, 3822 BG Amersfoort

Mob: 06-16367437
Email: [email protected]

MBOG licentienummer 1049 TL
KvK-nummer: 65416872

Ga naar de bovenkant