Eenzijdige voedingspatroon
Mijn ervaring is dat veel vrouwen erg eenzijdig eten: veel granen en weinig groenten, fruit, goede vetten en eiwitten. Dit zijn we gewend en meestal weten we niet zo goed hoe we het patroon kunnen doorbreken. Door gewoonte en gemak wordt er vaak gekozen voor een eenzijdige voedingspatroon.
Dit eenzijdige voedingspatroon kan leiden tot hormonale disbalansen, voedselintoleranties en darmklachten. Als iemand darmklachten heeft en mij vraagt of ik deze kan verhelpen, dan kunnen we niet om de voeding heen. Dit geldt ook voor het in balans brengen van de hormonen. Voeding is de basis van waaruit je gaat herstellen. Zonder een juiste voedingspatroon kan je lichaam niet in balans komen.
Voedingsadvies op maat
Voor je gezondheid is het belangrijk om belastende voeding weg te laten en veel te variëren met voedingsmiddelen waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Dit kan per persoon verschillen. Zo heeft bijvoorbeeld de ene persoon er baat bij om (glutenhoudende) granen een periode niet te eten, terwijl het voor een ander juist belangrijk is om geen zuivel of noten meer te eten. Meestal kunnen deze voedingsmiddelen na een tijdje wel weer gegeten worden, zij het met mate. Maar vaak bevalt het nieuwe voedingspatroon en wil je niet meer anders eten. Je voelt je energieker en beter in je vel. En waarom zou je dan weer iets gaan eten dat mogelijk je gezondheid opnieuw onderuit haalt?
Kan ik nog wel genieten?
Ik hoor vaak: ‘Ja maar, kan ik dan nog wel genieten?’ Gelukkig kan ik je daarin geruststellen. Als je je gezondheid weer op peil hebt en je hormonen in balans zijn, is het heus niet erg om af en toe te genieten van dingen die je echt heel lekker vindt, maar die misschien niet per se gezond zijn. Ik zeg altijd: probeer 80 procent gezond te eten en die overige 20 procent kan je dan invullen met waar je blij van wordt. Zo blijf je de balans behouden.
Inzicht krijgen in je voedingspatroon
Vrouwen die bij mij een traject volgen starten altijd met het bijhouden van een voedingsdagboek. Zo kunnen we samen kritisch kijken wat je op een dag allemaal tot je neemt. Je herkent sneller een eenzijdig eetpatroon. Ook zien we de verbanden tussen je voedingspatroon en de gezondheidsklachten waar je mee loopt.
5 tips om gevarieerder te eten
- Start met meer groenten eten. In de voedingsplannen die ik maak, probeer ik altijd 500 gram groenten op te nemen (bijvoorbeeld verdeeld bij 2 maaltijden per dag). Weeg dit een periode af zodat je een idee hebt hoeveel groenten je binnenkrijgt. Varieer dagelijks met verschillende soorten groenten. En varieer ook met de bereidingswijze. Eet groenten zoveel mogelijk rauw, maar ook stomen en kort wokken zorgt ervoor dat veel van de voedingsstoffen behouden blijven.
- Varieer met je maaltijden. Eet niet elke dag hetzelfde ontbijt, lunch of diner. Wissel af met verschillende soorten groenten, fruit, vetten, eiwitten en granen. De kans is dan groter dat je veel meer voedingsstoffen binnenkrijgt en de kans op voedselovergevoeligheden kleiner maakt. Ik geef altijd veel afwisseling in de voedingsplannen. Dat doe ik door in het voedingsplan verschillende ontbijtopties, lunchopties en dineropties op te nemen.
- Zorg voor meerdere kleuren op je bord. En dit is niet alleen omdat veel kleuren op je bord er gewoon gezellig uitziet. De verschillende kleuren van groente en fruit geeft namelijk aan dat er een ander antioxidant aanwezig is in een voedingsmiddel. Antioxidanten zijn stofjes in bepaalde voedingsmiddelen die je lichaamscellen beschermen tegen schade. Zorg dus voor een paar kleuren in een maaltijd, dan krijg je volop verschillende antioxidanten binnen.
- Minder vulling, meer voeding. Sommige soorten voedingsmiddelen vullen goed maar geven ons lichaam weinig voedingstoffen, zodat we snel weer honger krijgen. Denk hierbij aan voedingsmiddelen als brood, pasta, chips, koek en crackers. Neem voedingsmiddelen die vullen maar ook je lichaam voldoende voedingstoffen geven. Bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen, peulvruchten, avocado’s, linzenpasta en zilvervliesrijst.
- Plan je maaltijden. Je kunt een planning maken voor elk week en bedenken wat je gaat eten. Op basis hiervan maak je een boodschappenlijstje en haal je alles in huis. Zo is het stukken gemakkelijker om elke dag te variëren en de nodige voedingstoffen binnen te krijgen. Je maaltijden van tevoren plannen werkt heel fijn. Probeer het een paar keer uit en kijk wat het je oplevert.