Voeding kan je beschermen, maar ook tegenwerken en je vatbaar maken voor allerlei chronische gezondheidsklachten. Dit kan veroorzaakt worden door een intolerantie of allergie aan één of meerdere voedingsstoffen.

Voedingsintoleranties, ofwel het niet kunnen verdragen van bepaalde voedingsmiddelen, komt vaker voor dan we ons bewust zijn. Veel vage klachten kan te herleiden zijn tot intoleranties voor voedingsmiddelen die we misschien dagelijks eten. De symptomen van een voedingsintolerantie kunnen met een vertraging van uren tot dagen optreden. Daardoor is het dikwijls moeilijk vast te stellen welke voedingsmiddelen de problemen veroorzaken.

Voedingsintorantie of voedselallergie?

Er is sprake van voedingsintolerantie wanneer het lichaam niet goed reageert op een bepaalde stof, het kan het bijvoorbeeld niet goed verteren waardoor er stofwisselingsproblemen of andere klachten ontstaan. Het verschil met een allergie is dat hierbij het hele immuunsysteem op tilt slaat, het lichaam maakt antistoffen aan die in de bloedbaan komen om de indringer te vernietigen. Zo’n allergische reactie kan heel heftig zijn en direct optreden.

De reactie bij een voedingsintolerantie vindt plaats binnen 8-72 uur na het gebruik van het voedingsmiddel. Dat betekent dat reacties pas na dagen kunnen optreden en dan wordt de relatie met het voedingsmiddel niet snel meer gelegd. Helemaal wordt het onduidelijk als het betreffende voedingsmiddel ook (bijna) dagelijks gegeten of gedronken wordt, omdat er dan een voortdurend reactiepatroon onderhouden wordt.

Op het moment dat er een overmatige reactie plaats vindt, ontstaan er chronische (laaggradige) ontstekingsreacties in het lichaam. Deze zogenaamde immuuncomplexen kunnen worden opgeslagen in spieren, huid, longen, bloedvaten en andere weefsels. Deze kunnen zo leiden tot ontsteking, pijn en overgewicht. Voedingsintoleranties hebben zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld (deels) door een disbalans in de darmflora.

De klachten die vaak kunnen optreden bij voedingsintoleranties:

 • Chronische diarree, obstipatie, colitis ulcerosa, IBD
 • Ziekte van Crohn
 • Maagzuur
 • Chronisch Vermoeidheidssyndroom
 • Hoofdpijn/Migraine
 • Reumatische problemen
 • Autisme
 • Overgewicht bij kinderen
 • Alle chronische ziekten
 • Chronische ontstekingen, Artritis
 • Huidproblemen – atopische eczeem, acne, psoriasis
 • Psychische klachten, depressies
 • Adipositas, overgewicht
 • Astma

Relatie overgewicht en voedingsintoleranties

Women’s Health Coach ziet vaak vrouwen die last hebben van overgewicht in combinatie met een opgeblazen gevoel en geïrriteerde darmen. Er zit dus iets in hun voeding waar ze niet tegen kunnen en dat ervoor zorgt dat ze niet makkelijk gewicht verliezen en darmproblemen hebben. De één heeft verstopping, de ander dunne ontlasting en weer een ander heeft het allemaal door elkaar. Er kan dus sprake zijn van een intolerantie of een allergie op een bepaald voedingsmiddel. Dit irriteert het darmslijmvlies en zorgt er dus voor dat je darmen opgezet en gevoelig raken.

Voedingsintoleranties hebben niet alleen een negatief effect op je darmen, maar ook op de rest van je lichaam. Immers je immuunsysteem raakt overprikkeld, waardoor er laaggradige ontstekingen in je lichaam ontstaan die weer de oorzaak kunnen zijn dat er gewicht wordt vastgehouden. Voedingsintoleranties of -overgevoeligheden spelen een grote rol bij een lichaam dat maar niet op gewicht wil komen. Ook bij vrouwen die hun gewicht niet kunnen behouden, kan dit een grote rol spelen. Vaak zien we dat voedingsstoffen als tarwe, lactose en bepaalde fruitsoorten en noten niet goed verdragen wordt.

Klachten verminderen door het aanpakken van voedingsintoleranties

In zijn boek ‘Power Healing’ beschrijft Leo Galland, arts en director of the Foundation for Integrated Medicine in New York, dat bij chronische vermoeidheid voedingsintoleranties een belangrijke oorzaak kan zijn. Hij beschrijft in zijn boek dat er verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben vastgesteld dat meer dan de helft van de mensen met chronische vermoeidheidssyndroom ook last heeft van voedingsintoleranties. Bij driekwart van de patiënten van Galland verbeterden of verdwenen de klachten wanneer de intoleranties werden aangepakt.

In een ander wetenschappelijk onderzoek in Duitsland [1] in 2009 werden 1049 patiënten met chronische klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, eczeem, gewrichtsklachten of spijsverteringsklachten getest op voedingsintoleranties.
Door aanpassing van het voedingspatroon op basis van bloedonderzoek en het weglaten van voedingsmiddelen waar het lichaam gevoelig voor was, bleek veel klachten te zijn verdwenen of grotendeels verminderd. De resultaten waren zo spectaculair te noemen dat er reden was voor verder onderzoek.

Ook is er een studie geweest aan de neurofaculteit van de universiteit in Istanbul waar werd aangetoond dat er een verband bestaat tussen hoofdpijn/migraine en voedingsreacties [2].

Voedingsintoleranties opsporen met een bloedtest

Met een IgG bloedtest kan er aangetoond worden voor welke voeding je een intolerantie hebt. Met dit test worden IgG antilichamen gemeten tegen antigeen bestanddelen uit voedingsmiddelen. Als er IgG antilichamen worden gevonden, dan duidt dit op aanwezigheid van een immunologische reactie. Als je eenmaal dit test hebt laten uitvoeren, weet je precies welke voeding verantwoordelijk is voor immuunreacties bij jou en dus welke voeding klachten kan geven.

Zodra je voedingsmiddelen waar je op reageert gaat vermijden zal je het herstelproces van je darmslijmvlies in gang zetten. Je lichaam krijgt namelijk niet meer die voedingsmiddelen binnen die het darmslijmvlies telkens opnieuw irriteren en beschadigen. Geleidelijk aan zullen laaggradige ontstekingen in het lichaam verdwijnen en gezondheidsklachten verminderen.

Met de begeleiding van Women’s Health Coach krijg je inzicht in welke voeding voor jouw lichaam gezond is. Je leert met de juiste voedingsadviezen gemakkelijke manieren om je gezondheid te verbeteren, een gezond gewicht te bereiken en darmklachten te herstellen. Women’s Health Coach kan jou daarin adviseren, helpen en stimuleren. Wil je graag meer informatie? Vraag dan een vrijblijvend intake consult aan.

Share This