De orthomoleculaire geneeskunde beschouwt gezonde darmen als de basis voor een goede gezondheid. Ziekte kan ontstaan door een ophoping van belastende stoffen doordat de uitscheiding daarvan niet meer goed verloopt en/of doordat er te veel belastende stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan via voeding en de leefomgeving het lichaam binnenkomen. Maar deze afvalstoffen ontstaan ook in het lichaam als restproducten van de stofwisseling.

De darmen spelen een vitale rol bij de spijsvertering en de opname van voedingstoffen. Bovendien maken de darmen neurotransmitters en andere boodschapperstoffen voor hormonen aan en beschermen ze door middel van diverse afweerreacties van het immuunsysteem. Bij een goede darmconditie verlopen al deze functies optimaal.

De bacteriën in onze darmen

De totaliteit aan bacteriën, schimmels en andere micro-organismen in de darmen wordt ook wel het ‘darmmicrobioom’ (de darmflora) genoemd. In de darmen dient er sprake te zijn van een balans. Hierdoor kunnen voedselresten worden verteerd en bepaalde vitaminen worden geproduceerd. Ook worden de darmspieren gestimuleerd en wordt het darmslijmvlies gevoed en beschermd. De samenstelling van het microbioom wordt onder andere bepaald dor de geboorte, het al dan niet ontvangen van borstvoeding, eet- en leefgewoonten, verre reizen, emotionele of fysieke stress, medicijngebruik en (voedsel)infecties).

Het fenomeen lekkende darm

Voor een gunstige darmconditie moet het darmslijmvlies gezond en intact zijn, zodat allen de gewenste stoffen en vocht uit de voedselresten opgenomen worden. Wanneer het darmslijmvlies niet gezond is, kunnen afvalstoffen door het darmslijmvlies heen gaan en in het bloed terechtkomen en zo het lichaam verder belasten. Dit wordt ok wel het leaky gut syndrome ofwel ‘lekkende-darmsyndroom’ genoemd. Hierbij is sprake van een verhoogde darmdoorlaatbaarheid. Dit geeft dan een ongewenste reactie van het immuunsysteem, wat zich uit in de darmen of elders in het lichaam. Bij een slechte conditie van het darmslijmvlies worden bepaalde stoffen minder goed geneutraliseerd. Een van die stoffen is histamine, gevormd ofwel uit voeding ofwel uit zogenoemde ‘mestcellen’ die zich in het darmslijmvlies bevinden. Histamine brengt allergische reacties teweeg (denk aan onder andere hooikoorts).

Aan een ongezond darmslijmvlies kan het darmmicrobioom zich slecht hechten. Hierdoor kan voedselovergevoeligheid in de vorm van allergieën of intoleranties ontstaan of verergeren, bijvoorbeeld voor zuivelproducten. Om lactose (melksuiker in zuivel) te verteren is het enzym lactase nodig. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand. Wanneer er in de darmen te weinig lactase wordt aangemaakt, kan lactose niet goed worden verteerd en ontstaan darmklachten zoals diarree.

Darmklachten

Bij aanhoudende darmklachten is het advies om de ontlasting te laten onderzoeken. Aandoeningen van de darm zoals een besmetting met parasieten, overgroei met Candida, daling van de darmflora of intoleranties voor voedingsmiddelen gaan vaak gepaard met een of meerdere klachten:

 • Winderigheid
 • Opgezette buik
 • Brijachtige ontlasting, diarree
 • Verstopping afgewisseld met dunne ontlasting
 • Buikpijn of buikkrampen
 • Misselijkheid
 • Plakkerige stinkende ontlasting
 • Vermoeidheid
 • Vermagering
 • Bloedarmoede
 • Haaruitval
 • De diagnose prikkelbare darm (PDS)

Orthomoleculaire therapie bij darmklachten

Een orthomoleculair therapeut die gespecialiseerd is in darmtherapie, kan de darmen (darmslijmvlies en darmmicrobioom) herstellen. Bij darmklachten, zoals een prikkelbare darm, constipatie, diarree, voedselintoleranties, voedselallergieën maar ook bij een slechte weerstand, hoofdpijn of gewrichtsklachten is ‘darmsanering’ een eerste uitgangspunt in de behandeling. De bedoeling van darmsanering is de darmen te herstellen en een eventuele ophoping van afvalstoffen in de darmen te behandelen. Methoden die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere eliminatie van bepaalde voeding waar het lichaam op reageert (gluten, tarwe, granen, zuivel, vlees, suikers). Dit wordt bepaald aan de hand van bloed- en ontlastingsonderzoek.

Een belangrijke onderdeel van de darmtherapie is reiniging. Een goede reiniging van de organen verhoogt de effectiviteit van elke behandeling en zorgt ervoor dat voedingsstoffen / voedingssupplementen van welke soort dan ook beter worden opgenomen door het lichaam.

Een gereinigd spijsverteringssysteem (maag, darmen, nieren, lever) zorgt voor en betere opname van micronutriënten uit voeding en voedingssupplementen.

Dan gaan we ons focussen op het voeden van het lichaam. Het opbouwen of herstellen van de gezondheid of het behandelen van bepaalde aandoeningen en het aanvullen van tekorten kan met de juiste voeding afgestemd op de behoeften van je lichaam en met voedingssupplementen zoals vitaminen, mineralen, enzymen, bacteriën en vetten.

Gezonde voeding is echter een uitdaging voor elk individu: slechts 3% van Nederland slaagt erin om 80% van hun maaltijden gezond te laten zijn. De grootste drempel is enerzijds de moeite die mensen denken te moeten nemen om gezond te eten en anderzijds de verleidingen die weerstaan moeten worden. Een omgeving met honderden impulsen per dag om ongezond te eten is nu eenmaal een probleem voor velen.

Met mijn begeleiding en de juiste adviezen zal je gemakkelijke manieren leren om je gezondheid te verbeteren, een gezond gewicht te bereiken en darmklachten herstellen. Als gezondheidscoach kan ik jou daarin adviseren, helpen en stimuleren. Mijn uitgangspunt is herstellen, gezonder worden en gezond blijven. Wil je graag weten wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis consult aan.

Share This